Tip Zuinig met energie

Hoe minder energie je gebruikt, hoe minder je het milieu belast. Zo simpel is het. Met de tips die je op deze site vindt, kun jij jouw steentje bijdragen aan een beter milieu. En het levert je nog geld op ook.

Standby

Apparaten die standby staan gebruiken stroom. In een gemiddeld huishouden wordt er ieder jaar ongeveer 550 kwh aan stroom verbruikt door standby-apparaten. Dat is 110 euro per jaar. Opladers voor telefoons, televisies, computers en andere eleketrische apparaten gebruiken stroom als ze standby staan. Dus: stekker eruit wanneer je het apparaat niet gebruikt.
Tip: Gebruik voor je computer een stekkerdoos met aan-uitschakelaar erop. Wanneer je die gebruikt weet je zeker dat er geen stroom naar je modem, printer, scanner, router, computer en andere randapparatuur gaat.

Uit?

Uit is niet altijd uit. Halogeenlampen en printers zijn apparaten die ook als je denkt dat ze uitstaan nog steeds stroom gebruiken. Een moderne scanner-printer slurpt op die manier ongemerkt 45 kwh per jaar uit je stopcontact.

Voorkom stroomvreters

Voorkom het gebruik van grote stroomvreters. Wasdrogers, waterbedden en wasmachines kent iedereen wel als notoire stroomverbruikers. Maar wist je dat een tropisch aquarium ruim duizend kWh (220 euro) per jaar kost? Een plasma-tv die iedere dag drie uur aanstaat kost je onnodig 250 kWh (50 euro) per jaar. Een airco die 10 uur per week aan staat zonder dat dat nodig is kost 550 kWh (110 euro) per jaar.

LED

Wil je een nieuw beeldscherm kopen? Een LED-scherm gebruikt de helft minder energie in vergelijking met een normaal computerbeelscherm.

Screensavers

Het is een mythe om te denken dat screensavers energie besparen. Bewegende screensavers verbruiken meer energie dan een tekstverwerkingsprogramma als Word.

Tijdschakelaars

Door het gebruik van tijdschakelaars kun je onnodig stroomverbruik voorkomen. Gebruik tijdschakelaars voor de buitenverlichting, de binnenverlichting, de wasmachine of andere elektrische apparaten.

Spaar- LEDlampen

In een gemiddeld huishouden wordt ieder jaar 560 kWh (110 euro) gebruikt aan verlichting. Door gebruik te maken van spaarlampen in plaats van reguliere gloeilampjes is het stroomverbruik aan verlichting te halveren. Een spaarlamp van 11 watt geeft evenveel licht als een gloeilamp van 40 watt. Spaarlampen lijken duurder in aanschaf, maar gaan veel langer mee dan een normale gloeilamp. Per saldo zijn spaarlampen dus ook in aanschaf goedkoper. Na anderhalf jaar heb je je investering terug verdiend. Ledlampen is een nieuwe ontwikkeling die nog meer bespaart. Binnenkort zijn gloeilampen al helemaal niet meer verkrijgbaar dus zul je een keus moeten maken. Van de LED-lampen komen steeds meer uitvoeringen die te vergelijken zijn met de ‘oude vertrouwde gloeilampen’. Er zijn ook al verschillende kleuren en modellen verkrijgbaar, dus voor elck wat wils

Warmte binnenhouden

lekken
Door goed te isoleren voorkom je tocht en dus warmteverlies. Door de gordijnen te sluiten blijft warmte langer behouden. Hiernaast zie je overigens op het plaatje waar in je huis warmte ‘weglekt’. Zet de temperatuur een uur voordat je gaat slapen al op 15 graden, en niet pas als je naar bed gaat. De thermostaat consequent een graad lager zetten dan normaal scheelt je 70 euro stookkosten per jaar. Heb je een klokthermostaat, vergeet die dan niet aan te passen aan de zomer- en de wintertijd.

Radiatoren vrij

Nog een verwarmingstip: zet geen meubels voor de radiatoren en zorg dat er geen gordijnen voor hangen. Dit kan tot 80 euro per jaar aan verwarmingskosten schelen.